Kategori: Hållbarhet

Det bästa av två världar – En grön oas mitt i stan

15 Maj 2017
Bostadsrätter med villakänsla – mitt i stan och mitt i skogen. På Slottsberget i Västra Frölunda får man det bästa av två världar.

Läs mer »

Delad glädje – i Umeå lånar man av varandra

28 Mar 2017
Delningsekonomi förknippas ofta med globala företag som Uber och Airbnb. På det lokala planet är det ingen ny trend att byta tjänster och dela prylar.
I bostadsrättsföreningen Träsnidaren Östermalm i Umeå lånar medlemmarna verktyg, böcker och kunskap av varandra.

Läs mer »

Här kan du leva bättre utan egen bil

05 Dec 2016
Klimatsmarta visioner har de flesta, men hur fungerar de konkret i vardagen? I Haninge söder om Stockholm byggs nu ett hus som gör det bilfria livet möjligt och lockande. Se filmen om Haningeterassen och Riksbyggens hållbarhetsarbete.

Läs mer »

Varför byggs det för få bostäder i Sverige?

01 Nov 2016
Inte sedan början av 1970-talet har det byggts så många bostäder i Sverige som nu. Ändå är det för få. Vad beror det på – och hur ska vi lösa bostadsbristen? Riksbyggens tidning Öppet Hus har pratat med bostadsministern, professorer och kommunalråd.

Läs mer »

Enkla knep för att göra av med mindre energi hemma

15 Mar 2016
Det finns många saker man kan göra för att minska energianvändningen hemma. Fredrik Johansson, energiingenjör på Riksbyggen, tipsar om vad man kan göra som privatperson eller bostadsrättsförening.

Läs mer »

Studenter får rum i nya Beckomberga

18 Okt 2015
Varför låta fastigheter stå tomma, när de kan fungera som bostäder åt ungdomar som behöver husrum NU och under en begränsad tid? Sagt och gjort. I Beckombergas gamla administrativa byggnad inryms nu 77 tillfälliga studentlägenheter.

Läs mer »

Hållbara boenden för alla i nya Beckomberga

04 Okt 2015
Brommas nya Beckomberga växer så att det knakar. I Beckomberga bygger Riksbyggen både nytt och renoverar de gamla fina sjukhusbyggnaderna och skapar unika lägenheter. Riksbyggen erbjuder boendeformer för alla, studenter, barnfamiljer och seniorer. Nyligen inspekterades byggen av självaste civilminister Ardalan Shekarabi.

Läs mer »

Samverkan som bär frukt

20 Sep 2015
Saknar du villaträdgård med egna äpplen? Misströsta inte – det finns nämligen gott om ställen där man kan hämta frukt och bär gratis! Helt i linje med den rådande Gör-det-själv-trenden med stadsodling och närproducerat växer ideella, lokala och hållbara initiativ fram för att ta tillvara frukt som annars inte används.

Läs mer »

Föreningen som delar på det mesta

11 Maj 2015
Hur lyckas en bostadsrättsförening med hållbarhetsarbetet? Ofta är det en kombination av målinriktat arbete och enkla vardagslösningar. Tuvehus 2 har arbetat systematiskt för att nå sina miljömål och dessutom storsatsat på att äga tillsammans. Därför har de utsetts till Riksbyggens lokala hållbarhetsförening i Göteborg 2014.

Läs mer »

Dragplåstret i Norr skapar ny utvecklingspotential

30 Mar 2015
I mitten av februari besökte jag Umeå och Fastighetsnytts mötesplats Business Arena som för första gången genomfördes i norra Sverige. Över 600 personer deltog under två dagars arrangemang förlagt i Folkets Hus och Kulturhuset Väven. Det handlade om samhällsutmaningar i norr – till exempel svårigheter för unga att komma in på bostadsmarknaden eller hur vi ska nå det nationella politiska målet om att ha byggt 250 000 nya bostäder till 2020.
Riksbyggen medverkade på scen och inbjudna panellister var vice vd Mårten Lilja och hållbarhetschef Charlotta Szczepanowski. Riksbyggen hade även en monter på plats där flera av våra medarbetade berättade om vår verksamhet och delade ut information.

Läs mer »

Sida 1 av 212