En tillbakablick på bostadsfrågan

30 Aug 2015
Många har ett stort intresse för bostadsfrågan ur ett historiskt perspektiv. Även vi på Riksbyggen är angelägna om att känna till bakgrunden till bostadsmarknadens framväxt. I ett antal inlägg på denna sida kommer jag därför att återge en historisk tillbakablick från 1920-talet och fram till idag av de olika bostadshistoriska epokerna. Nedan följer en kort beskrivning av läget under mellankrigstiden fram till andra världskrigets slut.

Läs mer »

Inlägg från 60-talet

23 Aug 2015

Riksbyggen Tidsresenär 75 årJisses vilken träningsvärk jag har! Idag kunde ingen av tjejerna gå i trappan till fikarummet. Men faktum är att alla blev så upprymda av att sparka boll så att Lillemor registrerade en studiecirkel i fotboll. Snart ska vi prova korpfotboll också, men det finns inte så många lag att möta så vi får förmodligen spela mot killarna. Ett damlag i fotboll – Det hade de nog inte räknat med när de hällde grus på ängen och satte upp två mål. Men kul för oss.
/Gunilla Bengtson, Gävle under 1960-talet

Inlägg från 60-talet

16 Aug 2015

Riksbyggen Tidsresenär 75 årNu ska ni få höra nåt kul. För någon månad sedan anlade min fastighetsägare en fotbollsplan alldeles där vi bor. Inget märkvärdigt, men en liten fin grusplan så att ungarna kan kicka boll efter skolan. Och för någon vecka sedan när jag och min jobbarkompis Lillemor stod och tittade på ungarna så fick vi en idé. Vi ville också spela fotboll. Vi tänkte – kan de så kan väl vi. Sagt och gjort. Dagen efter, när vi hade fikapaus på jobbet så frågade vi de andra tjejerna om de var intresserade av att spela lite efter jobbet. Några tvekade såklart, men de flesta skrattade och fick något pillemariskt i blicken. Så, häromdagen hade vi vår första ”träning”. Våra gubbar kunde såklart inte låta bli att komma och titta. Vet inte vilka som skrattade mest, de eller vi tjejer. Men det var ändå en bra träning, ja långt mycket bättre än gympan vi har på rasterna på jobbet, eller husmorsgympan också för den delen.
/Gunilla Bengtson, Gävle under 1960-talet

 


 

Hur kommer vi att leva och bo år 2090?Riksbyggen firar 75 år

I år firar Riksbyggen 75-årsjubileum vilket uppmärksammas på många olika sätt. Främst försöker vi blicka framåt, till exempel genom att välkomna idéer och tankar om hur vi kommer att leva om bo om 75 år – år 2090.
Läs mer om vårt firande på Riksbyggen.se
Dela dina tankar om framtiden på vår Facebooksida
Dela dina tankar om 2090 i ett mejl till oss

 


 

Hur bor vi år 2090?

09 Aug 2015
I 75 år har Riksbyggen utvecklat bostadsrätter, hyresrätter och hela bostadsområden. Mycket har förändrats sedan 1940. Såväl teknisk utveckling som synen på hållbarhet påverkar hur vi bygger våra bostäder. Vi har uppmanat er att berätta hur ni tror eller hoppas att vi bor 75 år framåt i tiden, år 2090. En läsare som har hört av sig är Gudrun Utas i Uppsala.

Läs mer »

Inlägg från 60-talet

03 Aug 2015

Riksbyggen Tidsresenär 75 årGubbar. Herrar. Grabbar. Pojkar. Älskar dem. Men det är något fundamental fel när vi kvinnor, tjejer, damer, flickor hela tiden blir tvungna att dubbelarbeta och för att de ska få allt serverat. Ja, jag vet att det låter hårt men de kommer hem från jobbet och förväntar sig ett rent och nystädat hushåll med kåldolmarna på bordet och ungar som niger och bockar. Min Lennart är visserligen väldigt modern och tar ett stor ansvar här hemma, men han vet inte vad en flaska mjölk kostar eller hur man byter cellstoff på barnen. Det är oerhört frustrerande och jag vet inte riktigt var jag ska börja. Läste visserligen om något som heter Grupp 8 och att det börjar röra på sig i kvinnoleden igen, men jag vet inte hur jag ska ställa mig till det. Om de tar det på allvar och om det är värt att lägga ner energi på. Hoppas det i alla fall. Mamma var med när vi kvinnor fick rösträtt, så konstigare saker har ju hänt. Och på tal om konstigheter så är Lennart nere och köper mjölk just nu. Hoppas att han har för lite pengar med sig så han lär sig vad en liter mjölk kostar.
/Gunilla Bengtson, Gävle under 1960-talet