Inlägg från 80-talet

25 Okt 2015

Riksbyggen Tidsresenär 75 årJag har alltid tyckt att det bara är en massa husvagns- och campingturister i likadana träningsoveraller som firar semester på Öland. Men det börjar hända en hel del kul där. De sista somrarna har det till exempel ploppat upp massor med nya roliga restauranger och barer. Snickar-Pelles, Hotell Borgholm och Solkatten är bra ställen att hänga på. Och vem hade trott att de skulle börja köra konserter i Borgholms slottsruin? Inte jag i alla fall.
/Annika Lundbladh, Kalmar juli 1986

Studenter får rum i nya Beckomberga

18 Okt 2015
Varför låta fastigheter stå tomma, när de kan fungera som bostäder åt ungdomar som behöver husrum NU och under en begränsad tid? Sagt och gjort. I Beckombergas gamla administrativa byggnad inryms nu 77 tillfälliga studentlägenheter.

Läs mer »

Korttidsuthyrning och tillfälliga bostadsbyten

14 Okt 2015

Fler och fler hyr ut sina lägenheter under kortare perioder, ofta via tjänster som exempelvis Airbnb. Så kallade husbyten har också blivit allt mer populära. Mindre känt är att du först måste få tillstånd från styrelsen eller hyresnämnden, annars gör du dig skyldig till så kallad otillåten andrahandsupplåtelse.

Otillåten andrahandsupplåtelse kan vara grund för vräkning. Lagen anger inte någon exakt tidsgräns, redan några enstaka dagars upplåtelse kräver tillstånd. Det avgörande är om någon annan än du självständigt använder lägenheten. Det spelar ingen roll om du tar ut hyra eller inte.

Om styrelsen nekar tillstånd kan du som bostadsrättshavare gå vidare till hyresnämnden som kan hjälpa till att lösa tvisten. De tittar på skälen för bostadsrättshavarens uthyrning och föreningens anledning att vägra tillstånd. Att till exempel vilja tjäna pengar på uthyrningen eller byta hus med någon under semestern har du inte automatiskt rätt till, men styrelsen i din förening kan välja att vara generösare i sin bedömning än hyresnämnden.

Du bör alltså prata med styrelsen i din bostadsrättsförening innan du planerar att hyra ut eller byta bostad under en kortare period och söka tillstånd i god tid.

 

Inlägg från 70-talet

11 Okt 2015

Riksbyggen Tidsresenär 75 årI förra veckan fick vi en lapp i brevlådan om att de ska sätta in portkod i vårt hus. Alltså, varför? Nyckeln funkar ju hur bra som helst och de är ju i princip outslitliga. Men nu vill man tydligen ha teknologiska nymodigheter som gör att jag ska komma ihåg ännu en siffra. En kod. Det låter teknikfientligt och bakåtsträvande, jag vet, men som sagt, jag gillar saker som funkar. Man behöver inte ändra allting bara för att det går. Nyckeln har ju funnits sen Hedenhös, så varför ändra på det liksom. Nåväl, jag får väl anpassa mig till det nya och inte vara motvalls Förresten, en helt annan grej, kul att den där nya killen Björn Borg vann franska öppna på grus häromdagen. Starkt att vi äntligen har fått en bra förebild (förutom Gais) inom svenskt idrott. Over n out.
/Torbjörn Larsson, Göteborg april 1974

Hållbara boenden för alla i nya Beckomberga

04 Okt 2015
Brommas nya Beckomberga växer så att det knakar. I Beckomberga bygger Riksbyggen både nytt och renoverar de gamla fina sjukhusbyggnaderna och skapar unika lägenheter. Riksbyggen erbjuder boendeformer för alla, studenter, barnfamiljer och seniorer. Nyligen inspekterades byggen av självaste civilminister Ardalan Shekarabi.

Läs mer »