Korttidsuthyrning och tillfälliga bostadsbyten

14 Okt 2015

Fler och fler hyr ut sina lägenheter under kortare perioder, ofta via tjänster som exempelvis Airbnb. Så kallade husbyten har också blivit allt mer populära. Mindre känt är att du först måste få tillstånd från styrelsen eller hyresnämnden, annars gör du dig skyldig till så kallad otillåten andrahandsupplåtelse.

Otillåten andrahandsupplåtelse kan vara grund för vräkning. Lagen anger inte någon exakt tidsgräns, redan några enstaka dagars upplåtelse kräver tillstånd. Det avgörande är om någon annan än du självständigt använder lägenheten. Det spelar ingen roll om du tar ut hyra eller inte.

Om styrelsen nekar tillstånd kan du som bostadsrättshavare gå vidare till hyresnämnden som kan hjälpa till att lösa tvisten. De tittar på skälen för bostadsrättshavarens uthyrning och föreningens anledning att vägra tillstånd. Att till exempel vilja tjäna pengar på uthyrningen eller byta hus med någon under semestern har du inte automatiskt rätt till, men styrelsen i din förening kan välja att vara generösare i sin bedömning än hyresnämnden.

Du bör alltså prata med styrelsen i din bostadsrättsförening innan du planerar att hyra ut eller byta bostad under en kortare period och söka tillstånd i god tid.

 

Kristina Hultquist
Kontakt

Kommentarer inaktiverade.