Med koll på ekonomin kan avgifterna hållas stabila även när något händer

12 Apr 2016

En bostadsrättsförening som har koll på sin ekonomi är en trygg förening. När siffrorna är i ordning så blir det lättare att få en bra överblick och att skapa en bra boendemiljö för alla medlemmar, idag och i framtiden.

När man bor i en bostadsrättsförening är det lätt att tro att ekonomin i föreningen helt enkelt fungerar som den ska, utan att man behöver tänka på det särskilt mycket. Men det ligger mycket arbete bakom. Löpande redovisning, månadsavisering, årsbokslut och juridik – det är mycket att hålla reda på för en styrelse.

Fredrik Lindström, gruppchef på avdelningen bostadsadministration, och Henrik Hultén, kundansvarig ekonom på Riksbyggen, förklarar vad ekonomisk förvaltning innebär och vad man kan behöva hjälp med.

Få de boende att betala sina avier i tid

Att avierna som kommer i brevlådan ska betalas är en självklarhet för de flesta – men om de inte betalas in som de ska kan det snabbt bli problem för bostadsrättsföreningen.

– Det är en så självklar sak att man kanske inte tänker på det som boende, men någon måste ha koll på att föreningen får betalt, säger Fredrik Lindström.

– Det är inte världens roligaste uppgift att som styrelserepresentant i en förening behöva kontakta de grannar som inte betalar sina avgifter, men vi kan på ett enkelt sätt hjälpa föreningarna med de olika ekonomiska uppgifterna, forsätter Fredrik Lindström.

Planera för underhåll

Henrik Hultén har stött på en förening där den tidigare styrelsen inte hade lagt undan pengar för framtida renoveringar. När föreningen sedan tvingades göra flera renoveringar samtidigt hade det konsekvenser på ekonomin.

– Om man har eftersatt underhåll under lång tid så kan det ge extrema avgiftshöjningar och det påverkar helt klart både privatekonomin och fastighetens värde, så det försöker vi verkligen undvika, säger Henrik Hultén.

Genom en noggrann planering kan bostadsrättsföreningar skydda sig från att råka ut för liknande saker.

– Trygghet i boendet är väldigt viktigt för de allra flesta. Trygghet grundar sig på att man har kontroll på ekonomin och det viktigaste för en god ekonomi är god planering, säger Henrik Hultén.

Enligt Fredrik Lindström är det viktigt för föreningar att tänka långsiktigt för att klara av oförutsedda utgifter.

– Har man planerat inför framtiden blir ekonomin mer stabil. En förening med en osäker ekonomi måste kanske höja avgifterna rejält om något oväntat händer, som att en hiss plötsligt går sönder, säger han.

Att ha en bra ekonomi i bostadsrättsföreningen skapar trygghet och många möjligheter. Läs mer om Riksbyggens tjänster inom ekonomisk förvaltning

Kristina Hultquist
Kontakt

Kommentarer inaktiverade.