Vi håller inte igen på byggandet, tvärtom

28 Okt 2016

En dag på bygg- och anläggningsteknisk linje på gymnasiet i Karlstad åkte vår klass på studiebesök till Göteborg. Målet för resan var Hammarkullen och miljonprogramsområdet där det byggdes nära 1 500 lägenheter på mindre än tre år. Kommunala och privata aktörer tryckte på gaspedalen, staten stod för risken.


Nu, som vd för Riksbyggen, möter jag ibland fördomar om att vi och andra aktörer medvetet håller igen på byggandet för att driva upp priserna och på så sätt förvärrar dagens bostadsbrist.

Jag vill gärna nyansera och korrigera den bilden. Riksbyggen är ett kooperativt företag. Vi ägs till hälften av våra medlemmar och vi sliter hårt för att hålla nere priserna på bostäder.

Att det inte är tomma ord kan jag ge ett färskt exempel på. När nästa etapp av Norra Djurgårdsstaden i Stockholm ska byggas väljer Riksbyggen att avstå eftersom vi tycker att prisnivån på lägenheterna blir för hög. Samtidigt är vi utomordentligt glada över en markanvisning för 200 bostäder i Skärholmen/Vårberg.

Vi håller inte igen på byggandet, tvärtom

Under 2015 fördubblade vi antalet byggstarter jämfört med året innan och vi fortsätter i ett högt tempo även under 2016. Vi har kommit igång med produktion av hyresrätter igen och vi har under hösten lanserat en storsatsning på lägenheter i Norrland.

Vi bygger just nu i fler än 50 kommuner över hela Sverige. Vi skulle gärna bygga ännu mer och ännu snabbare, men till skillnad från för 40 år sedan är det vi, och inte staten, som står för risken.

Att hantera pengar varsamt är lika viktigt i ett företag som i en bostadsrättsförening.

Hissen upp

Jag blir stolt och faktiskt lite rörd när jag reser runt i Sverige och ser hur unga killar och tjejer flyttar in i sina första lägenheter och hur pensionärer flyttar in på äldreboenden som Riksbyggen förvaltar och får en trygghet och gemenskap som de tidigare har saknat.

Hissen ner

Vi mer än fördubblar vår produktion av lägenheter, men efterfrågan på boenden är ändå större än vi lyckas möta. Det gör mig frustrerad.

Varmt välkommen in i vår nya tidning Öppet Hus

Jag vill slutligen passa på att önska dig varmt välkommen in i vår nya tidning Öppet Hus.
Namnet känner du kanske igen sedan tidigare, men innehållet förändrar vi en hel del när vi nu slår samman Riksbyggens tre tidningar Moderna Hem, Bonuminfo och just Öppet Hus.

Jag hoppas att du känner dig lika hemma här som i alla de lägenheter vi förvaltar.

Leif Linde,
vd Riksbyggen

 

Kristina Hultquist
Kontakt

Kommentarer inaktiverade.