Ordning i hallen med smart förvaring

01 Nov 2016

Trött på att snubbla över skor och leta omaka vantar? Det är inte lätt att hålla ordning på allt som ska rymmas i en hall. Men om du lyckas kommer det att spara mycket tid i höst.

Använd hatthyllan (1)

Även om du inte har tillräckligt med hattar och cykelhjälmar att fylla den är det en utmärkt yta att placera förvaringskorgar och lådor på.

Tänk på de små (2)

Köp en tamburmajor i barnmodell eller placera några krokar på låg höjd så att barnen har möjlighet att hänga av sig sin jacka och skolväska själva. Har du hund, se till att det finns lättåtkomlig förvaring för koppel och bajspåsar.

Glöm inte posten (3)

Se till att ha en tidningshylla eller brevkorg för viktiga brev redan i hallen, så riskerar du inte att reklambladen svämmar över och räkningarna kommer bort.

Håll ordning på småprylarna (4)

Glöm inte bort att ordna lättillgänglig småförvaring för sådant som du använder dagligen och snabbt behöver hitta, som nycklar, busskort och mobiltelefon.

Tänk utanför boxen (5)

Finns inte utrymme för garderob och byrå, använd istället korgar, lådor och koffertar att förvara vantar, mössor, halsdukar och tjocktröjor i. Placera dem lättillgängligt för barnen och märk upp dem tydligt.

Glöm inte sittplats (6)

Väljer du en bänk eller puff med förvaring i får du dessutom lite extra förvaringsyta.

Häng upp (7)

Galgar är bra för mer än bara jackor. Både sjalar och solglasögon passar utmärkt att hänga på rad.

Nyttja ytorna

Använd hela höjden och bredden på din hall. Har du en trappa, bygg in skåp under. Insidan av garderobsdörren är en bra plats för vägghängd förvaring.

Rensa flitigt

Gå regelbundet igenom din hall och gör dig av med sådant du inte använder. Säsongsrensa också inför varje ny termin och förvara det du för tillfället inte använder i källaren eller på vinden.

Välj inredning med omsorg

Tänk på att det ska vara vackert, men framförallt funktionellt. Förvaringsfack i tyg sväljer mycket men tar liten plats. Skoskåp ger ett mer ordnat intryck än en öppen skohylla.

Paulina Draganja. Foto: Ulf HuettFem frågor till förvaringsexperten Paulina Draganja

Paulina som driver bloggen Förvaringsdrottningen.

Vilket är det vanligaste problemet med våra hallar?

– Att vi inte kan hitta saker tillräckligt snabbt när vi har bråttom.

Vad är det vanligaste misstaget vi gör?

– Att vi inte tar oss tid att tänka igenom hur man ska ha förvaringen och ordningen i hallen. Människor förväntar sig liksom att det ska funka av sig själv. Men att lägga lite tid på att fundera och planera är en investering och ger mångfaldig tidsbesparing framöver.

Hur ska man skapa smart förvaring?

– Man ska tänka på vad man verkligen måste förvara i hallen. Allt annat ska bort. Det gäller även saker som inte är i säsong. Skapa plats för småförvaring för sådant som du behöver lägga ifrån dig när du kommer hem. Om var sak har sin plats går de snabbt att hitta.

Vad glömmer vi oftast bort när vi planerar vår hall?

– Att skapa förvaring i barnens höjd och att nyttja höjden i rummet. Samt att möblerna inte bara ska vara snygga utan också funktionella. Finns det möjlighet till sittplats ska det självklart vara förvaring under den.

Vilket är ditt absolut bästa knep för ordning i hallen?

– Lägg saker i korgar på hatthyllan och märk upp dem med bilder. Ögat uppfattar bilder snabbare än bokstäver, vilket gör att du snabbare hittar det du söker.

Snabba fakta om Paulina Draganja

Ålder: 40.

Bor: Stockholm.

Familj: Man och sexårig son.

Gör: Förvaringsexpert. Föreläser, driver bloggen Förvaringsdrottningen och har även skrivit boken ”Förvara smart – organisera ditt hem”.

Fritid: Tränar regelbundet på gym, är på sommarstället i finska skärgården.

Social medier: Forvaringsdrottningen på Instagram, Facebook och Pinterest.

 

Text: Helén Bjurberg. Foto: Angelica Söderberg Porträttfoto: Ulf Huett

 

Kristina Hultquist
Kontakt

Kommentarer inaktiverade.