Vad är hållbarhet för dig?

05 Dec 2016

För en tid sedan fick jag frågan i den podcast som vi på Riksbyggen spelar in. Prat om hållbarhet blir ofta abstrakt och flummigt och det är kanske inte så konstigt med tanke på att begreppet spänner över så stora områden. Men låt mig vara ytterst konkret: Vi på Riksbyggen förvaltar fastigheter i 430 kommuner i Sverige.


När våra fastighetsförvaltare hjälper bostadsrättsföreningars styrelser att minska el- och vattenförbrukning, att investera i solceller på taken, att byta till energieffektiva lampor, att göra underhållsplaner för utemiljön; för mig är det hållbarhet på riktigt. Bra för miljön och bra ekonomin.

Det är lätt att stirra sig blind på hur vi gör när vi bygger nytt. Det är alls inte oviktigt, men ett hus bygger man bara en gång. Sedan ska fastigheten tas om hand i hundra år eller mer. En halv miljon människor vaknar varje morgon i ett hus som förvaltas av Riksbyggen. En halv miljon människor som tänder lampor, duschar, laddar sina smarta telefoner, slänger sopor, parkerar sina bilar. Hur vi lever och bor har en enorm påverkan på vår miljö.

För mig är alla de fastighetsförvaltare som stöttar föreningar med goda råd om förbättringar kring exempelvis energiförbrukning hjältar i vardagen.

Jag skulle också vilja nämna en annan form av hållbarhet som vi kanske inte tänker på så ofta: den sociala.

Bostadsrättsföreningen är en social konstruktion, där människor genom tillit och förtroende för varandra kan skapa ett gott liv.

I det här numret av Öppet hus möter du några av de människor som tack vare gemenskapen med sina grannar lever ett rikare liv. Lars och Anette i Bromma som stöttar varandra och äter fredagsmiddag tillsammans i gemensamhetslokalen. Christer och Dagmar i Örnsköldsvik som har sett sammanhållningen i sin förening stärkas sedan de bestämde sig för att satsa på sin utemiljö. Doris i Norrköping som träffar sina grannar för att sy och diskutera Moa Martinson.

Det är också hållbarhet, i en lite mjukare version.

Leif Linde, vd

Tummen upp:

På biblioteket i Haninge, söder om Stockholm, kan man låna cykel med sitt bibliotekskort tack vare ett samarbete mellan kommunen och Riksbyggen. Vi kommer att ta fler liknande initiativ för att visa att det finns alternativ till bil.

Tummen ner:

Hur påverkas man som ung människa av den dubbelt tuffa starten efter skolgången: Svårare än på länge att ta sig in på arbetsmarknaden och på bostadsmarknaden. Vi på Riksbyggen gör allt vi kan för att underlätta genom att öka byggtakten av hyresrätter och små bostadsrätter, så kallade StegEtt-boenden, men det krävs mycket mer än så – från alla aktörer i samhället.

 

Kristina Hultquist
Kontakt

Kommentarer inaktiverade.