Det visste du inte om våra jultraditioner

05 Dec 2016

Kort historielektion inför den mest traditionsstinna av högtider.

Julklappen

Julklappar började delas ut under 1600-talet. Seden var att givaren skulle smyga fram till mottagarens hem, klappa hårt på dörren (därav ”julklapp”), slänga in gåvan genom dörren tillsammans med ett skämtsamt eller elakt rim, för att sedan springa därifrån.

Julgranen

De första klädda julgranarna i Sverige började dyka upp kring mitten av 1700-talet. Från början hade de flesta mindre granar som hängde i taket eller stod på ett bord och granen kallades ibland julbuske.

Adventskalendern

Den första svenska adventskalendern gavs ut 1934 av Sveriges Flickors Scoutförbund och ritades av sagoboksillustratören Aina Stenberg MasOlle.

 

Kristina Hultquist
Kontakt

Kommentarer inaktiverade.