Julfint på balkongen

05 Dec 2016

Använder du bara balkongen under sommaren och låter den bli en plats för förvaring när vintern kommer? Då är det dags att ändra på det. Så här skapar du en julfin balkong.

1. Ut med granen

Att ha julgranen på balkongen är smart om du är trångbodd. Är även balkongen för liten för ett rejält träd funkar det lika bra med några gran- eller tallkvistar i en golvvas. Dekorera med kulor och ljusslinga för härlig julkänsla.

2. Levande ljus

Finns något mysigare än levande ljus? Ös på med lyktor, värmeljushållare och ljusstakar i olika storlek och form för hög mysfaktor. Vill du inte köpa nytt finns det ofta mängder att fynda på loppis.

3. Mysiga sittplatser

Med hjälp av kuddar och plädar kan du enkelt arrangera mysiga sittplatser på din balkong, där du även i den kallaste vintern kan sitta och mysa med en kopp varm äggtoddy.

4. Skönt för fötterna

Mattor och fällar på golvet ger en ombonad och varm känsla. Det är också trevligt att ha lånetofflor för gästerna i en korg vid balkongdörren.

5. Mosskransar i fönstren

Kransar funkar lika bra i fönstren som på dörren, och passar särskilt bra för dig som inte har någon balkong alls att dekorera. Vill du inte köpa kan du enkelt göra en egen.

6. Granris på räcket

Ett enkelt knep för att få det julfint är att klä räcket i granris och linda ett vackert rött band om. Den som inte har balkong kan pynta blomsterlådan eller fönsterbrädan på samma sätt. Tänk bara på att det inte är tillåtet att bryta grenar från levande träd.

Så här gör du enkelt din egen mosskrans:
  • Ta några sidor från en tidning och rulla dem till ett långt rör. Ska kransen bli stor behöver du antagligen lägga några sidor omlott för att förlänga röret.
  • Linda hushållsplast runt hela tidningsröret.
  • Forma det sedan till en ring i lagom storlek. Fäst ändarna genom att linda hushållsplast.
  • Lägg på mossa bit för bit och fäst med tunn ståltråd runt. Floristtråd finns att köpa i pyssel- och trädgårdsbutiker.
  • Dekorera den färdiga kransen med till exempel band, kottar, järnek eller paradisäpplen. Fäst med floristtråden.
Ann Charlotte Ridderstolpe4 frågor

Öppethus har pratat med stylisten och inredningsexperten Ann Charlotte Ridderstolpe.

Varför är vi så konservativa med julpyntet?

– Jag tror att det har att göra med att det är så mycket känslor och minnen kopplade till julen. Vi bär alla med oss bilder av våra egna barndomsjular, men också av hur vi tycker att en perfekt jul ska se ut.

Är det dags att uppdatera julpyntet?

– Både och. Jag upplever att vi hade en sådan stor trend för några år sedan då många gjorde rejäl revolt mot den traditionella granen och i stället pimpade den med färgglada och kitschiga dekorationer. Nu går trenden mer tillbaka mot det traditionella igen.

Hur kan vi dekorera granen modernt och nytänkande utan att den gammaldags charmen går förlorad?

– Ett sätt kan vara att behålla det traditionella, men att rensa och skala av det rejält. Det kan vara otroligt vackert och effektfull med en enkel vit pappersgirlang eller några få hemgjorda dekorationer av silkespapper.

Dina bästa tips till ett vackert julpyntat hem?

– Det behövs ganska lite för att få till mycket julstämning. Tänk bara vad effektfullt det är med en enkel krans av enris. Och glöm inte dofterna. Hyacinter, några tallkvistar i en vas och apelsiner dekorerade med nejlikor på ett fat, sedan är du hemma.

Namn: Ann Charlotte Ridderstolpe
Ålder: 48.
Bor: Stockholm.
Familj: Maken Petter och barnen Tom, 15, Hugo, 12 och Molly, 7 år.
Yrke: Inredningsstylist och textilformgivare.

 

Text: Helén Bjurberg. Foto: Angelica Söderberg

 

Kristina Hultquist
Kontakt

Kommentarer inaktiverade.