Lämnade villan för nybyggd lägenhet på Slottsberget

12 Jan 2017

Anita och Leif Lundblad bor i en bostadsrättslägenhet med tre rum och kök i det nya området Slottsberget, alldeles intill Frölunda Torg. Snart byggs det ännu fler bostäder i området.
– Det är fantastiskt att bo här! Ett bostadsområde mitt i stan som är så lugnt och stillsamt finns ingen annanstans, säger Anita Lundblad.


På Slottsberget bygger Riksbyggen bostadsrättslägenheter som passar både barnfamiljer och seniorer, alldeles intill Frölunda Torg och det utbud som finns där. Två av tre delar av området står redan färdiga, och snart ska området utökas med en tredje del. Anita Lundblad, 76 år, och hennes man Leif, 74 år, var några av de första som flyttade till området.

– Det är ett fint berg med mycket natur och rikt djurliv. Utanför fönstret har vi sett mycket fåglar och ibland rådjur. Då och då hälsar jätteharen Allan på, säger Anita Lundblad.

Peo Wallner, 72 år, bor i Slottsberget 2 med sin fru Ingegerd, 62 år.

– Det bästa med att bo här är läget. Nära till service och kommunikationer, och naturen inpå knuten. Det ligger i princip i Ruddalens friluftsområde vilket är bra om man vill springa eller promenera.

Bostädernas läge och utformning tilltalar både de som vill ha villakänsla, och samtidigt trivs med fördelarna med att bo i lägenhet.

– Vi hade ett stort hus i väster och en sommarstuga på Orust, och nådde en ålder då det blev för jobbigt att ha två hus. Vi vill göra något annat i livet än att bara sköta hus, säger Anita Lundblad.

En av fördelarna med Slottsbergets bostäder är småskaligheten.

– Det bästa med vår bostad är att vi har ett plan för oss själva. Vi har bara en granne under oss. Det är en väldig frihetskänsla, så nära en villa man kan komma, säger Anita Lundblad.

Anita Lundblad och Peo Wallner Peo Wallner och hans fru sålde huset i Lerum efter att barnen flyttat ut. De lockades också av småhuskänslan i Slottsberget.

– En stor fördel är att inte ha någon tomt att sköta. Nu har vi en stor balkong på 19 kvadratmeter, det räcker som trädgård. Invändigt trivs vi bra. Det är nytt och fräscht, planlösningen är öppen och bra, och det finns gott om förvaringsutrymmen, säger Peo Wallner.

I början bodde det mest äldre i området, men sedan flyttade fler och fler unga barnfamiljer in. Vissa lägenheter har särskilt planerats för barnfamiljer, med extra förvaring och flera toaletter. Några av dem är placerade på markplan, för att barnen lättare ska kunna springa ut och in.

– Det är fönster åt minst tre håll i alla lägenheter, så du har bra uppsikt på barnen när de leker på gatan eller på baksidan av huset. Även området är barnvänligt. Det planeras för två lekplatser och gårdsgatorna är utformade så att bilar måste köra långsamt, säger Peter Schalin, ansvarig arkitekt för Slottsberget 3.

Det finns redan en samverkan mellan grannområdena. Både Anita Lundblad och Peo Wallner är aktiva i styrelsen.

– Vi har byggt upp Grannsamverkan med polisens hjälp för att kunna skydda oss mot inbrott och förstörelse i vårt område. Tillsammans har vi också haft glöggparty och grillparty. Det är ett bra område, vi försöker få till det så att alla blir hörda och sedda, säger Anita Lundblad.

Läs mer om Slottsberget och anmäl ditt intresse för lägenheterna här: www.riksbyggen.se/slottsberget3

 

Kristina Hultquist
Kontakt

Kommentarer inaktiverade.