Det bästa av två världar – En grön oas mitt i stan

Bostadsrätter med villakänsla – mitt i stan och mitt i skogen. På Slottsberget i Västra Frölunda får man det bästa av två världar.

text Markus Wilhelmson

Så mycket lättare livsvalen måste bli om man tycker om antingen stadspuls eller lugnet på landet.
Problemet är att många av oss vill ha både och; tillgång till stadens utbud av service, nöjen och kultur – och samtidigt lugnet och friheten som det innebär att ha naturen inpå husknuten.
När tredje etappen av Slottsberget i Västra Frölunda nu växer fram tycks det faktiskt som om man inte behöver välja antingen eller.
De 75 bostadsrätterna med villakaraktär ligger bara 500 meter från Frölunda Torg som efter en ombyggnad för två år sedan är Göteborgs näst största köpcentrum med fler än 200 butiker.
– Här finns all tänkbar service, sjukvård och kommunikationer. Samtidigt byggs husen på en vacker naturtomt med tallskog och lövskog, konstaterar Peter Schalin, ansvarig arkitekt.

Under projekteringen har det tagits extra mycket hänsyn till träd och natur och därför har det sprängts så lite som möjligt. Husen har helt enkelt fått anpassa sig efter landskapet och inte tvärtom.
– Vi har försökt att ta tillvara naturens förutsättningar så mycket det bara går. Det ska se ut som om husen växer upp ur berget. De grå träfasaderna får husen att smälta in i omgivningen. Den småskaliga bebyggelsen och de smala gatorna som slingrar fram längs berget skapar känslan av ett villaområde. Här kör man bil på de gåendes villkor, fortsätter Peter Schalin på Kub arkitekter.
Att skapa maximala ljusinsläpp i husen har också varit en tydlig vision. Nästan alla lägenheter har fönster i tre väderstreck.
– Flertalet ljusstudier är gjorda under olika tidpunkter på dygnet och året för att säkerställa goda ljusinsläpp i lägenheterna. Studierna har sedan fått styra fönstrens placeringar i fasad, berättar Riksbyggens projektledare Pierre Strömbäck.
De stora fönsterpartierna ut till lägenheternas balkonger skjuts enkelt åt sidan, vilket ytterligare förstärker närheten till naturen.
Alldeles i närheten ligger Ruddalens friluftsområde och det är inte heller långt till vare sig havet eller till golfbanor, så den som vill leva ett aktivt friluftsliv har hittat hem.
Miljöambitionerna har också varit höga under arbetet. Laddstolpar till elbilar eller hybridbilar finns förberedda till varje hus. Det förbereds för solceller på taken och väggarna är extra välisolerade. Det är några av skälen till att husen är projekterade för miljöcertifieringen Miljöbyggnad Silver, vilket är en kvalitetsstämpel på att byggnaderna upprätthåller en hög nivå när det gäller bland annat ljudmiljö och ventilation.
Slottsberget 3 är Riksbyggens tredje och sista etapp i området som har kommit att bli allt mer populärt.
– Med tanke på hur mycket Göteborg växer så tror jag att Slottsberget i framtiden kommer att betraktas som ett guldkorn. Att bo så nära centrum och nästan ha sitt eget hus med de här kvaliteterna är unikt, säger Nicklas Almsätter, ansvarig säljare i Riksbyggen.

Att intresset för de två tidigare etapperna har varit stort förklaras inte minst av det stora service- och nöjesutbudet på Frölunda Torg.
Frölundabadet har en 25-metersbassäng, rutschkana, hopptorn, svikt, undervisningsbassäng samt plaskpool och i Kulturhuset avlöser arrangemangen varandra: föreläsningar, författarbesök, teateruppsättningar och konserter.
– Min morfar har gått matlagningskurs här. Och biblioteket lockar ju både barnfamiljer och pensionärer, så det finns en skön blandning av människor, säger Nicklas Almsätter.
För den som ändå inte tycker att utbudet är tillräckligt kan man ta spårvagnen härifrån och knappt en kvart senare kliva av i Slottsskogen i centrala Göteborg.

Nu börjar försäljningen
Bostadsrättsföreningen Slottsberget 3 i Västra Frölunda. 75 lägenheter om 2-4 rum och kök.
NÄR? Säljstart våren 2017. Inflyttning etappvis 2019.
VAR? Slottsberget i Västra Frölunda.
HUR? Riksbyggens nya projekt som är den tredje och sista etappen på Slottsberget. I föreningen finns övernattningslägenhet och gemensamhetslokal med bastu och relaxavdelning. I månadsavgiften ingår Telia Triple Play (IP-telefoni, bredband och tv) och en parkeringsplats per lägenhet.
Läs mer om projektet och anmäl intresse här.

Aurora Ruuskanen
Kontakt

Kommentarer inaktiverade.