Praktisk bra-att-ha-checklista vid flytt

26 Jan 2015

När man flyttar är det mycket att tänka på och det är lätt att glömma bort något bland alla kartonger och pinaler. Här har vi samlat ihop en praktisk checklista från Råd & Rön, som kan vara till stor hjälp.

1. PACKA

Lista allt som behöver göras. Sortera, släng och ge bort. Flyttkartonger finns att köpa, men oftast kan du låna dem gratis av flyttfirman om du anlitar en sådan. Undvik oreda genom att märka kartongerna med lappar som antyder vad de innehåller och var de ska ställas i din nya bostad.

2. ADRESSÄNDRA

Flyttanmälan gör du kostnadsfritt på www.adressandring.se eller via tfn 020-97 98 99. Eftersändning av post kostar däremot 450 kr. Efter anmälan finns din nya adress hos Försäkringskassan, Skatteverket, din bank och andra viktiga myndigheter och organisationer. Tänk dock på att alla inte får besked om din ändrade adress, så kontakta företag om du är osäker.

3. ÄNDRA ABONNEMANG

El, telefoni, bredband och tv:n. Vissa abonnemang ska flyttas, andra sägas upp. Lista alla företag du är kund hos, ring dem och berätta att du ska flytta och att du nu undrar om de kan erbjuda dig någon bättre tjänst på din nya adress.

4. DAGS ATT FLYTTA

Flyttbil finns att hyra på bensinmackar och biluthyrningsfirmor. Om du har möjlighet, anlita en flyttfirma! De tar allt ifrån några tusenlappar och uppåt, men då får du erfarna proffs och det går undan och du slipper äventyra rygg, axlar och ben. Begär offerter, kolla att firmorna följer branschpraxis. Be om ett fast pris och ett skriftligt avtal.

5. STÄDA

Städa själv är ju billigast, men kan upplevas som trist och tidskrävande. Om du har möjlighet, anlita en städfirma. Enligt en undersökning kostar det ungefär 2 400 kronor att få en trerummare städad. Priset är inklusive moms och efter Rut-avdrag. Begär offert av städfirman och kontrollera vad som gäller.

På Riksbyggens webbplats hittar du även svar på vanliga frågor om att bo i bostadsrätt.

 

Kristina Hultquist
Kontakt
  • Martin Soderstrom

    En bra checklista, den spara vi!