”När jag kommer hit från fastlandet känner jag bara: hemma!”

03 Maj 2015

Steget från villa till lägenhet blev enkelt. Öppen planlösning, två klädkammare, inglasad balkong, plats för hemmakontor och övernattningsrum för de utflugna döttrarna… Tina Westberg har gott om skäl att stortrivas i sin trerummare i brf Solberga Park i centrala Visby.

Bekvämt och ljust i Visby

De färgglada flerbostadshusen ligger bara ett stenkast från ringmuren och Österport – mitt emellan ett lugnt villaområde och gamla A7:s ståtliga garnisonsbyggnad, där numera Skattemyndigheten och Gotlandsradion huserar. Garnisonens park gränsar till de nya husens planteringar och förstärker det gröna och luftiga intrycket. Här ska rosor och lavendel blomma i sommar.

– Välkomna! säger Tina Westberg glatt och visar oss in i sin sprillans nya trea. Från hallen når vi vardagsrummet och kökets öppna planlösning, som tillsammans bildar ett luftigt och ljust ”allrum”.

– Det känns väldigt rymligt. På nyår var 14 personer på middag här, berättar Tina. Det stora matbordet har jag köpt nytt, i övrigt hade jag med mig det mesta.

En av de vanligaste anledningarna att flytta från hus till lägenhet är skilsmässa. Så var det även i Tinas fall. Hon och exmaken sålde villan, som också låg i Visby men inte lika centralt. De två döttrarna är i tjugoårsåldern och redan utflugna – en bor på Gotland, den andra i Östersund.

– Det extra sovrummet används bland annat som gästrum, där mina döttrar bor när de hälsar på. Lina, som bor på Gotland, kom nyligen hit och sov över ”bara för att det är så mysigt”, säger Tina och ler.

visby-solberga-2-1042x625

I den öppna planlösningen kan Tina hålla koll på tv-golfen från såväl kök som vardagsrum.

Allt på sin plats

Annan tid tjänstgör rummet som hemmakontor. Tina har många reklamblad och kataloger som hon får plats med där, alternativt tar upp till vindsförrådet på åtta kvadratmeter. Utrymme för förvaring finns det gott om överlag. Både sovrummet och hallen har varsin klädkammare med skjutdörrar.

– Fast dem har jag redan fyllt. Skulle man bli sambo kan det bli svårt, konstaterar Tina med ett skratt.

I ett av områdets hus finns också en uthyrningslägenhet som som boende i föreningen kan kan nyttja – på nyår sov tre barn där, berättar Tina. Föreningen har också en fin gemensamhetslokal högst upp i ett av husen.

Det märks att Tina stortrivs i sin nya bostad. Men det tog av förklarliga skäl en tid att hitta hem efter flytten från villan.

– Först hyrde jag en bostadsrätt i andra hand över sommaren, i Snäcks höghus, berättar Tina. Solberga Park hörde jag talas om genom mina föräldrar, som var nyfikna på projektet.

Till sist blev det ändå Tina själv som ställde sig i intressekön och sedan slog till. Hon har alltid velat bo i nybyggt, men aldrig gjort det förrän nu.

Sju meter balkong

– När jag såg ritningarna, i januari/februari 2014, var det ganska svårt att föreställa sig hur det skulle bli.

Jag försökte klippa in mina möbler så gott det gick, skrattar hon.

– Först ville jag ha en lägenhet högst upp, men de var slut. Med facit i hand är jag jättenöjd med att bo i markplan. Den sju meter långa balkongen kanske kan kallas altan, eftersom den ligger i markplan. Men en balkong är det, och en inglasad (fullt öppningsbar) sådan. Tina har precis köpt stora sköna utemöbler, som hon planerar att nyttja flitigt i sommar.

– Det har blivit så fint med planteringarna här utanför. Det är väldigt lugnt, och tyst. Jag hör inte grannarna alls. Samtidigt har jag centrum bara några hundra meter bort!

Foto: Roland Hejdström

Ett självklart val

Tina har valt till spot-lampor i badrum och kök, kaklet i kök och badrum, en stor takdusch samt en fondtapet i vardagsrummet. Hon framhåller även kvaliteten på standardsortimentet och dess breda valmöjligheter.

– Siemens på tvätt- och köksutrustning känns till exempel väldigt gediget.

Tina växte upp i Uppsala men flyttade som 15-åring till Gotland, där släkten har sina rötter. Hon kommer från en lång tradition av bagare – både hennes farfar och farfarsfar var mjölnare och hade en kvarn i Roma, som så småningom togs över av Tinas föräldrar. På 90-talet fick de tag i ett gammalt mejeri, som Tinas pappa gjorde om till bageri. Där grundades Gotlandsbrödet i Tingstäde, och på den vägen är det.

– När pappa gick i pension såldes firman till sin storkund Bonjour, där jag arbetar nu. Och även om jobbet innebär en hel del resor, så är Visby alltid min fasta punkt, konstaterar Tina. Den här lägenheten inte minst. När jag kommer hit från fastlandet känner jag bara: hemma!

 


 

Tina Westberg. Foto: Roland Hejdström

Tina Westberg

Snabba fakta om Tina Westberg

Var är vi: Solberga Park i Visby.

Här bor: Tina Westberg, 50 år.

Lägenhetens storlek: 3 rum och kök om 80 kvadratmeter. Lägenheten har en stor inglasad balkong i markplan, som nås från det öppna köket/vardagsrummet.

Det bästa med lägenheten: Bland annat de stora, vackra fönstren! Istället för gardiner har jag köpt jalusier som kan dras upp nerifrån vid behov.

Fördelen med att köpa nyproducerat: Gediget byggt.

Intressen: Tina är väldigt golfintresserad och sneglar då och då på sin nya storbilds-TV, som vid vårt besök visar tävlingar från Qatar. På fritiden spelar hon själv gärna på Visby Golfklubb, även vintertid när det går.

Om fåren på fotot: En kompis hittade träklossen på stranden. Fåren har Tinas yngsta dotter gjort.

 


 

Nyfiken på ett boende i Visby på Gotland?

Solberga Park i centrala Visby omfattar 56 lägenheter i storlekar mellan ett och fem rum och kök. Riksbyggen har fler bostadsrätter till försäljning i grannföreningen brf Solberga Änge.

Är du nyfiken på vilka bostäder som är till försäljning i området?

Se aktuella projekt i Visby på Gotland här

 


Text: Eva Jonson
Foto: Roland Hejdström

 

Annika Modigh
Kontakt

Kommentarer inaktiverade.