Föreningen som delar på det mesta

11 Maj 2015

Hur lyckas en bostadsrättsförening med hållbarhetsarbetet? Ofta är det en kombination av målinriktat arbete och enkla vardagslösningar. Tuvehus 2 har arbetat systematiskt för att nå sina miljömål och dessutom storsatsat på att äga tillsammans. Därför har de utsetts till Riksbyggens lokala hållbarhetsförening i Göteborg 2014.

Tuvehus 2 är ett radhusområde byggt på det sena 1950-talet i Göteborgsområdet Tuve som expanderade i takt med Volvofabriken. Nu har många av de små radhusen hunnit vara med om ett generationsskifte. Unga familjer flyttar in, bebisar föds och sorlet stiger mellan husen under sommarhalvåret, då bord och stolar flyttas mellan trädgårdarna för spontana grannträffar. Även styrelsen för Tuvehus 2 är en del av föryngringen. Kanske har de gemensamma aktiviteterna bidragit till viljan att engagera sig?

Ett exempel är de frivilliga trädgårdskvällarna. Som många andra föreningar har Tuvehus 2 en städdag på våren och en på hösten. Men saker behöver ju göras vid andra tidpunkter också. En tidigare ordförande kläckte idén med frivilliga trädgårdskvällar en gång i månaden under den gröna årstiden. Många ställer gärna upp och gör fint på de allmänna ytorna. Dessutom sparar föreningen en slant. En liten bonus är att alla som medverkar kan använda en del av den inköpta trädgårdsjorden till sina egna rabatter.

Tuvehus 2. Foto: Kari Kohvakka

En självklarhet med gemensamt ägande

Att äga saker tillsammans är också en hållbarhetsfråga. Det sparar resurser och utrymme, något som är mycket värdefullt i denna förening med sina kompakta hus.

– Det känns bara larvigt att alla ska ha en egen skottkärra och en egen gräsklippare. Vi har verkligen satsat på det här, och har gemensamma snöskovlar, häcksaxar, tapetbord och stegar. Och när det är fest på gång finns det bord, stolar och partytält att låna, säger Magnus Frisk.

– Kul att det funkar för 66 hushåll att låna och lämna tillbaka. För oss har det blivit en självklarhet, säger Anna Höök.

Miljöhus minskade mängden hushållssopor

Föreningen har satt upp ambitiösa miljömål. Ett av dem var att sänka värmeförbrukningen med tio procent. Detta mål nåddes med råge – värmeförbrukningen sänktes med hela 20 procent när föreningen köpte nya termostater till samtliga radiatorer. Också i avfallsfrågan har Tuvehus 2 gjort en rejäl förändring. För omkring 15 år sedan byggde föreningen ett hus för kompostkvarnar, där hushållen malde ned sina matrester för att göra kompostjord. Kvarnarna gick varma i många år, men när de började sjunga på sista versen tänkte styrelsen om. Göteborgs stad hade infört viktbaserad taxa på avfallet. De boende i föreningen var väldigt duktiga på att sortera, men det var långt till miljöstationen.

Tuvehus 2. Foto: Kari Kohvakka– Vi var många som hade det likadant, bilarna fulla av förpackningar och andra sopor i väntan på nästa tur till sorteringen, säger Magnus. Vi tänkte att om vi hade ett eget miljöhus kunde vi spara ännu mer vikt på hushållssoporna.

Det stämde. Sedan Tuvehus 2 infört egen sortering med nio fraktioner har man sparat tio ton restavfall på ett år.

– Och miljökostnaden för alla bilturer fram och tillbaka till miljöstationen har försvunnit, tillägger Eva Lindberg som är teknisk förvaltare för Riksbyggen.

Omsorg om vardagen

En rundvandring i de allmänna utrymmena avslöjar att Tuvehus 2 är en mycket välskött förening. Tvättstugorna är nyrenoverade och kommer under 2015 att utrustas med energisnåla torktumlare. Det finns en speciell tvättstuga för pälsallergiker, och till och med ett mangelrum. Med dessa välutrustade ytor borde få känna behovet av en egen tvättmaskin hemma. I ett tidigare outnyttjat källarutrymme har föreningen också inrett ett styrelserum med alla faciliteter som behövs.

Små detaljer betyder mycket

Vad kan andra föreningar göra för att komma igång med, eller växla upp, sitt hållbarhetsarbete? Tuvehus 2 vill slå ett slag för de små detaljerna som i längden får stor betydelse. Föreningen tipsar om materialet ”Riksbyggens enkla miljö-idéer” som innehåller massor av bra tips som presenteras på ett enkelt och strukturerat sätt.

En enkel sak som Tuvehus 2 precis gjort är att beställa ”Reklam – nej tack”-skyltar till allas postlådor. På så sätt hoppas man minska mängden tidningsavfall rejält.

Tuvehus 2. Foto: Kari KohvakkaRiksbyggens lokala hållbarhetspris Göteborg 2014 – vinnare Tuvehus 2

Radhusområde i Tuve i Göteborg 66 radhus, 84 kvm stora
Byggår 1956–1958

Ur juryns motivering:

Tuvehus 2 lämnade in en väldigt omfattande ansökan, där man i en handlingsplan har beskrivit vad man gjort under året och vad man ska ta sig an under kommande år, exempelvis energibesparande åtgärder som att installera energisnåla torktumlare som ger en total minskning av energiförbrukningen med ca 20 procent. Man hade även i sin motivering en önskan om att vinna cykeln, som skulle kunna användas av alla medlemmar.

Bildtext: Anna Höök (ledamot i styrelsen), Kristian Nordh (ordförande), Magnus Frisk (sekreterare) och Eva Lindberg, kundansvarig från Riksbyggen träffas i föreningens nyligen iordningsställda möteslokal.

 


Tävla om priset Riksbyggens hållbarhetsförening Sverige 2015

Riksbyggens Hållbarhetsförening Sverige 2015Vartannat år delas priser ut i Riksbyggens lokala och regionala hållbarhetstävlingar och vartannat år tävlar föreningarna på riksnivå. 2014 pågick tävlingen på flera håll i landet. 2015 arrangeras ”Årets hållbarhetsförening” centralt.

Dags att få det beröm ni förtjänar – tävla i Riksbyggens hållbarhetsförening Sverige 2015!

Riksbyggens hållbarhetsförening är ett perfekt tillfälle att berätta om vad ni gör, och om de resultat ni fått. Den vinnande föreningen får en egen presentationsfilm för webben och 50 000 kronor i valfria förvaltningstjänster.

Läs om Riksbyggens Hållbarhetstävling 2015 här

Film från årets hållbarhetsförening 2013

Se filmen som visar vad Årets hållbarhetsförening 2013, Brf Eskulapius i Majorna i Göteborg, gjorde för att öka engagemanget kring hållbarhet i sin förening. I filmen berättar styrelsemedlemmar och boende om hur de arbetar med hållbarhetsfrågor.

Se filmen om Brf Eskulapiu i Göteborg här

 


 

Text: Anna Sahlée
Foto: Kari Kohvakka

 

Annika Modigh
Kontakt

Kommentarer inaktiverade.