Mellan city och skärgård

15 Jan 2015

Vid Stockholms inlopp ligger en av stans allra mäktigaste etagevåningar. Läget är det första som tar andan ur en. Innan man ens gått in i huset. Nere från kajkanten har man utsikt över Djurgården med Nedre Manilla och Thielska Galleriet rakt över vattnet. Nacka och Lidingö skymtar åt höger, medan Gamla Stan och Söders kyrktorn tittar fram åt vänster.

Nästa wowkänsla infinner sig när man tagit hissen nio trappor upp och kliver in i våningen. Genom det gigantiska spröjsade bågformade fönstret träder samma utsikt fram, men nu med vatten hela vägen ner till fönsterkanten. Det känns som att befinna sig på en båt, en behaglig känsla av lugn och stillhet som understryks av Koncept Stockholms tonsäkra interiördesign.

C1B2105Kök och vardagsrum smälter samman i en öppen, elegant planlösning medan master bedroom ligger i en privatare del av våningen, med eget badrum och klädkammare. Här ligger fönster åt öster, vilket betyder att man kan njuta av soluppgången över innerskärgården från sängen. På nedervåningen finns också plats för ett arbetsrum med utsikt över Djurgården. En trappa upp finns sovrum och ett rymligt badrum i puts med badkar på fot och frostad glasdörr.

– Den här våningen är helt ensam i sitt slag i ett område som i sig är unikt, säger Harald Ericsson på Wrede Fastighetsmäkleri. Kvarnholmen växte fram som ett industriområde i slutet av 1800-talet och den här vackra tegelbyggnaden användes som silo. Stockholm har väldigt få gamla industribyggnader som kan göras om till bostäder i en sådan här stor skala så nära innerstan.

utDet är Riksbyggen som står bakom transformationen av den traditionsfyllda silon. Redan 1897 byggdes Qvarnen Tre kronor på Kvarnholmen, en verksamhet som snart togs över av KF. Det var från Kvarnholmen svenskarna fick sina skorpor, sina makaroner och sitt mjöl under större delen av 1900-talet. På 80-talet började lönsamheten gå ner och 1992 lades verksamheten ner. Drygt tjugo år senare står området inför en totalomvandling dit en medveten målgrupp redan hittat:

– 2500 nya bostäder ska byggas totalt och inflyttningen har redan börjat, säger Jennifer Ellingsson på Riksbyggen. Många som flyttar hit lämnar bakom sig en lägenhet i innerstan – det är en målgrupp som är van vid att vara först och som gillar områdets historia och dess industriella karaktär. Med den båtburna Sjöpendeln i SL:s regi, som trafikerar sträckan Nybroviken-Kvarnholmen, tar man sig lätt till och från jobbet med båt. Vill man åka på land tar det en kvart från T-centralen med byte till buss på Slussen.

C1B2210Medan Rits Arkitekter har stått för ombyggnaden av själva huset har arkitektbyrån Koncept Stockholm anlitats för att maximera potentialen inne i våningen. Koncept utgick från det unika läget mellan city och skärgård och inspirerades av byggnaden i sig: – Silon står stadigt i tegel, sten, trä och stål och dessa material återkommer även inomhus, säger Anna Berntman på Koncept Stockholm. Alla material är valda med omsorg; fina material av hög kvalitet som känns gedigna och åldras vackert. Läget mellan city och skärgården har ett speciellt ljus och en rymd som vi ville fånga, och därför har vi jobbat med sekvenser av ljusa kulörer. En personlig favorit är den läderlindade handledaren i trappan. Den är så skön att hålla i.

C1B2178För tio år sedan genomgick Saltsjökvarn, ett område tio minuters kajpromenad bort, en liknande omdaning som nu stundar för Kvarnholmen. Idag kan Saltsjökvarn skryta med flera hundra nya bostadsrätter och ett Elite-hotell med spaanläggning signerat Sturebadet. Även till Kvarnholmen är det kommersiella etableringar på ingång som ska tillfredsställa de inflyttade köpstarka konsumentgrupperna. Bland annat finns det planer på en sjökrog i toppklass och ett kulturcentrum i KF:s gamla showroom.

– Allt talar för att det kommer att bli ett otroligt skönt häng nere på kajen, som har många ljuvliga timmars kvällssol på sommaren, säger Johan Derelöv på Wrede Fastighetsmäkleri. Kvarnholmen har precis den rätta blandningen av gammal själ och nya idéer, och kommer att bli en plats man inte bara bor på, utan tar sig till från stan.

 

Aurora Ruuskanen
Kontakt

Kommentarer inaktiverade.