Hållbara boenden för alla i nya Beckomberga

04 Okt 2015

Brommas nya Beckomberga växer så att det knakar. I Beckomberga bygger Riksbyggen både nytt och renoverar de gamla fina sjukhusbyggnaderna och skapar unika lägenheter. Riksbyggen erbjuder boendeformer för alla, studenter, barnfamiljer och seniorer. Nyligen inspekterades byggen av självaste civilminister Ardalan Shekarabi.

Sammanlagt handlar det om cirka 400 nya lägenheter i olika boendeformer som Riksbyggen skapar runt Klockhusparken i Beckomberga. I det så kallade Klockhuset, som en gång i tiden var sjukhusets administrativa del, har Riksbyggen färdigställt 77 temporära studentlägenheter. På andra sidan Klockhusparken ligger Brf Borggården. Det är ett Bonumhus, Riksbyggens organisation för seniorboenden med 42 lägenheter. Sedan skapas även runt 200 ”vanliga” bostadsrätter i storlekarna 1-5 rum och kök fördelade på två bostadsrättföreningar. Det är med andra ord ingen överdrift att säga att här finns attraktiva boenden för alla.

Johan Lindblom, ordförande i Byggnads och Riksbyggen, civilminister Ardalan Shekarabi och Göran Sundin, marknadsområdeschef på Riksbyggen, kollar in modellen som visar hur bygget i Beckomberga kommer att se ut när det är klart.

Johan Lindblom, ordförande i Byggnads och Riksbyggen,
civilminister Ardalan Shekarabi och Göran Sundin,
marknadsområdeschef på Riksbyggen, kollar in
modellen som visar hur bygget i Beckomberga
kommer att se ut när det är klart.

Fredag den 11 september besökte civilminister Ardalan Shekarabi och Riksbyggens ordförande Johan Lindholm bygget i Beckomberga. Ardalan Shekarabi hann både med att samtala med byggnadsarbetarna och titta på några av Riksbyggens visningslägenheter.

Efter fika och frågestund blev det rundvandring i några av visningslägenheterna. Göran Sundin, marknadsområdeschef, som varit med i princip ända sedan starten av hela Beckomberga projektet, berättade om bygget. Bland annat om de stora satsningar som gjorts för att kunna bevara känslan i de befintliga byggnaderna men ändå leva upp till höga miljökrav. Hållbarhet går som en röd tråd genom hela Beckomberga-bygget. Till exempel kommer Riksbyggens projekt att bli självförsörjande när det gäller uppvärmning från en smått unik bergvärmeanläggning. Under Klockarparken har inte mindre än 90 hål för bergvärme borrats och hålen är upp till 220 meter djupa.

Stora satsningar har också gjort på social hållbarhet. Ett exempel är den K-märkta paviljongen som ligger mitt i parken. Paviljongen har en scen som kan ta en publik på ett par hundra personer och sommartid finns här en restaurang med uteservering.

Läs mer om Beckomberga

Välbesökt på Bonums visning
Se visningar Riksbyggen har i överraskningarnas Beckomberga

 


 

Text och foto: Håkan Andersson

 

Catharina Venge
Kontakt