Studenter får rum i nya Beckomberga

18 Okt 2015

Varför låta fastigheter stå tomma, när de kan fungera som bostäder åt ungdomar som behöver husrum NU och under en begränsad tid? Sagt och gjort. I Beckombergas gamla administrativa byggnad inryms nu 77 tillfälliga studentlägenheter.

Brommas nya Beckomberga växer så det knakar. Förutom att flera olika aktörer bygger nya fastigheter, renoverar Riksbyggen med varsam hand de gamla sjukhusbyggnaderna från 1930-talet och förvandlar dem till moderna lägenheter i olika storlekar och utföranden.

I sjukhusets administrativa huvudbyggnad – det så kallade Klockhuset – är de antikvariska kraven som högst. Här får till exempel inga nya balkonger byggas utöver de sex originalbalkonger som finns på husets kortsidor. Riksbyggen har därför avvaktat med att omvandla just Klockhuset till bostadsrätter, för att analysera marknaden och olika möjliga scenarier för byggnaden.

– Vår projektchef Björn Ehrlund fick idén att under tiden göra något av lokalerna, som annars skulle stå tomma då de andra husen byggdes om. Att omvandla Klockhuset till studentrum under ett tiotal år framöver är en socialt hållbar lösning som vi är glada över att bidra till, förklarar Sofie Jansson, biträdande projektledare på Riksbyggen.

Riksbyggen Klockarhuset Beckomberga

Gamla kontor blir studentrum

På varje våningsplan finns en lång korridor, som omges av rum. Av vardera tre kontorsrum i rad skapar Riksbyggen två studentlägenheter. Husets hörn får en lite annan rumslösning. Att korridorerna måste bevaras passar dessutom bra just för ett studentboende. Husets k-märkning har överhuvudtaget medfört en del speciella förhållningsregler vid renoveringen.

– Till exempel fick inte skiffertaken bytas, men de är väldigt hållbara så det behövs ändå inte. Fasaderna har däremot rustats upp med stöd av en antikvarie. Vi har också satt upp dörrfoder och golvlister som liknar originalinredningen, berättar Sofie Jansson.

Och det finns fler hållbarhetslösningar i Beckomberga än de rent antikvariska och sociala. I källaren för grannföreningen Brf Borggården byggs en bergvärmeanläggning med 90 tillhörande borrhål i hela Klockhusparken. Anläggningen ska på sikt försörja alla Riksbyggens projekt i området, istället för att behöva köpa fjärrvärme.

Felicia stortrivs på hörnet

RiksbyggenEn av de senaste hyresgästerna i Klockhuset är Felicia Njie Sjögren 23 år. Hon har hunnit bo en månad i sitt mysiga lilla hörnrum på 22 kvadratmeter inklusive badrum och pentry. Trivseln går inte att ta miste på.

– Jag är supernöjd! Jag har bott hemma hos mina föräldrar i Fruängen och hade inte så bra koll på Bromma, men när jag såg bilderna på hemsidan såg det väldigt fint och lugnt ut. Jag sökte två andra lägenheter i huset innan jag bestämde mig för den här. Den är lite kul, eftersom den ligger på hörnet och har fönster åt två håll.

Felicia läser antropologi vid Stockholms universitet (Frescati) och räknar med att bo kvar i studentrummet i minst de tre år som kandidatutbildningen tar. Efter det finns möjligheten att lägga till två år för en masterexamen. Kommunikationerna till både skolan och fritidsaktiviteter är bra, tycker hon, och det mesta finns inom räckhåll.

– Med cykel tar det bara några minuter till tunnelbanan vid Islandstorget. Vid Brommaplan finns både Ica och Coop. Bromma Blocks ligger också nära, och Vällingby är det inte heller långt till. Där har vi badat en hel del i sommar, vid Blackebergsklipporna.

Eftersom studentbostäder av naturen har en hög omsättning på hyresgäster, kommer många att kunna bo i Klockhuset under det tiotal år som det beräknas hyras ut via Bostadsförmedlingen.

– Det är många som flyttar in och ut, och alla hälsar på varandra i trapphuset. Allt har funkat väldigt bra, det var smidigt att skriva kontrakt med Riksbyggen och jag uppskattar verkligen pärmen man fick med skötselråd. Om något går fel vet jag vart jag ska ringa.

– Det är positivt att ett sådant här gammalt sjukhus kan användas på ett nytt sätt, och det är jättebra att Riksbyggen gör den här satsningen. Det behövs ju verkligen studentbostäder, avslutar Felicia.

 


Fakta om Klockhuset

Huset inrymmer 70 ettor och 7 tvåor, som hyrs ut genom Bostadsförmedlingen i Stockholm till studenter på högskola, universitet, KY- eller YH-utbildning i Stockholms län.

Alla rum har nya ytskikt, linoleummatta på golven och trinett (diskho). Till rummens pentry hör även ett litet kylskåp och plats för micro. På varje plan finns två gemensamma kök (förutom plan 1 som har ett) med kylar och frysar, spisar, diskmaskin och städskåp.

Huset har också ett gemensamt TV-rum per våning, gemensamma balkonger på plan 2 till 4, två bokningsbara studierum, en verkstad för hobbyverksamhet samt ett cykelförråd och en bokningsbar tvättstuga.

Puls & Träning öppnade i september 2014 ett gym i byggnaden, och i den stora parken utanför finns bland annat en sommaröppen ”pop-up-restaurang” med utomhusgrill.

Är du nyfiken på vilka bostäder som är till försäljning i området?

I Beckomberga i Bromma utvecklar Riksbyggen just nu ca 400 bostäder i olika former och storlekar. Allt från mindre lägenheter till exklusiva våningar och bekväma seniorlägenheter.

Se visningar Riksbyggen har i överraskningarnas Beckomberga

Läs blogginlägget Hållbara boenden för alla i nya Beckomberga

 


 

Text: Eva Jonson
Foto: Kari Kohvakka

 

Catharina Venge
Kontakt

Kommentarer inaktiverade.